Pazite da kupujete samo domaće orahe, bajame i lješnjake

Pazite da kupujete samo domaće orahe, bajame i lješnjake

Orašasti plodovi dio su prehrane čovjeka još od samih početaka. Napretkom čovječanstva, ali i gastronomije ove male riznice zdravlja utkale su se u tradiciju i postale neizostavan dio svakidašnje prehrane. Ljudima su najpoznatiji bademi, lješnjaci i orasi, kao dio hrvatske tradicije od davnina, ali tu su još i pistacio, pinjole, brazilski i indijski oraščići. Kikiriki prema svim svojim karakteristikama ovdje ne pripada, ali zbog svog nutritivnog sastava često ga se svrstava bok uz bok svim ostalim orašidima.

Ove zdrave grickalice odlikuje izvanredan sastav nezasićenih masnih kiselina, posebice omege 3 koja štiti srce i krvne žile. Bogate su, također, vitaminima B3 i B6 koji sudjeluju u procesu stvaranja hormona i zdravih stanica, ubrzavanju cirkulacije i smanjenju kolesterola. Vitamin E koji je posebno zastupljen u orasima poznati je antioksidans. To znači da je bez obzira na visoku kalorijsku vrijednost ovih namirnica njihova konzumacija poželjna čak i kod regulacije tjelesne težine.

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli badme u nekoj varijanti, bilo da su ušećereni, pečeni, blanširani i sl. Badem, bajam, mindul, mendula ili omendula, kako se u nekim krajevima Hrvatske naziva, korisna je i zdrava namirnica koja sadrži veliki udio dnevne doze vitamina, minerala i aminokiselina. Prevencija je za bolesti srca i srčanog udara, kontrolira razinu šećera u krvi i pomaže mršavljenju. Ako ste još uvijek u potrazi za pravim domaćim bademima koji nisu tretirani nikakvim kemikalijama pravi odabir je OPG Dragica Milutin ili pak OPG Iva Bulić koja kvalitetu badema potvrđuje EKO certifikatom.

Kada Vam neko spomene lješnjak prva pomisao veže se za slasni domaći kolač ili namaz za palačinke. Međutim, osim lijepih okusa i sjećanja, lješnjak je namirnica prepuna vitamina i minerala. Pozitivno utječe na moždanu aktivnost i pamćenje, jača imunitet i pogodan je za trudnice. Ukusne lješnjake možete potražiti u našoj bazi proizvođača kod OPG-a Damir Hajduković, OPG-a Josip te OPG-a Ankica Andričić.

Na OPG-u Ankica Andričić, kao i kod Marka Sertića u Andrijaševcima možete kupiti i visokokvalitetne orahe iako nije sezona blagdana i kolača. Kada Vam u naviku prijeđe konzumacija oraha kao zdrave grickalice, dodatka doručku, zobenoj kaši ili nekim jelima uvidjet ćete da je ovo jedna od najmoćnijih namirnica na svijetu. Na prvi pogled, orah nalikuje ljudskom mozgu, a zanimljivo je da pomaže u razvoju više od 30 neurotransmitera za moždane funkcije. Kao što stara poslovica kaže U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orah! jer je on uistinu božanska namirnica. Jača imunitet, uravnotežuje tlak, koristi se kod raznih kožnih bolesti, protiv pucanja kapilara i za mnoga druga stanja. Njegove blagodati i iskoristivost stvarno ga čine kraljem orašastih plodova.

Bez obzira koji orašid Vam je najviše pri srcu, pazite da jedete domaće, čiste, provjerene namirnice jer će samo takve na Vaš organizam djelovati kao pravi melem i lijek.

Oglasite i Vi svoje gospodarstvo!
Oglasite i Vi svoje gospodarstvo!

Promovirajte besplatno vlastite proizvode i gospodarstvo na čak 12 digitalnih promotivnih kanala.

BESPLATNA REGISTRACIJA PROIZVOĐAČA