OPG Dežmalj: Prirodna kozmetika od smilja

OPG Dežmalj: Prirodna kozmetika od smilja

U Posedarju se nalazi OPG Ivana Dežmalj kojeg vode supružnici Ivana i Dražen. Sa proizvodnjom prirodne kozmetike započeli su još 2015. godine. Prirodna kozmetika OPG-a Ivana Dežmalj se sastoji od dvadesetak proizvoda čiji sastojci su stopostotno provjereni i vrhunske kvalitete.

Dok brojni proizvođači prirodne kozmetike uvoze sirovinu za izradu svojih preparata, Ivana i Dražen podižu vlastiti nasad ljekovitog bilja i badema od 1.5 ha (a uz to, često sami beru i samoniklo bilje).

Cijelu priču o uspjehu ovog OPG-a donosi nam sam Dražen Dežmalj:

Pozdrav gospodine Dežmalj, možete li nam ispričati zašto ste se kao proizvođač kvalitetnog maslinovog ulja odlučili na proizvodnju prirodne kozmetike?
S obzirom da smo oboje zaljubljenici u biljke i prirodu ja i supruga Ivana smo počeli izrađivati prve macerate od smilja i lavande. Ubrzo smo se u potpunosti zarazili svijetom ljekovitog bilja i izrade prirodne kozmetike. Jako puno smo istraživali i učili, a stečena nova znanja primjenjivali smo na našim proizvodima u želji da budu što kvalitetniji.

Koja je razlika između prirodne i konvencionalne kozmetike?

Razlika između konvencionalne i prirodne kozmetike proizlazi u prvom redu iz toga što je kod konvencionalnih „velikih“ proizvođača glavni cilj profit, a kod malih proizvođača – zbog ljubavi prema svom poslu – želja da kreiraju što kvalitetniji proizvod.

Kako bi stvorili što jeftiniji proizvod, veliki proizvođači često koriste jeftine sastojke, nekvalitetna ulja, umjetne arome, pojačivače absorpcije i parabene te njihovi proizvodi imaju jako malo aktivnih ljekovitih sastojaka. Takvi proizvodi štete ljudskom organizmu jer kroz kožu jako brzo ulaze u krvotok. Većina sastojaka koju supružnici Dežmalj koriste u proizvodnji kozmetike organskog je porijekla.

Koja su predznanja potrebna za bavljenje proizvodnjom kozmetičkih preparata?

Ljubav prema poslu svakako je jedan od najvažnijih faktora za poslovni uspjeh, ali bez određenih kvaliteta i sposobnosti proizvođača ne može se stvoriti kvalitetan proizvod.

U proizvodnji prirodne kozmetike treba vrlo dobro poznavati jako puno samoniklih biljaka. Pojedine biljke neznanjem se lako mogu zamijeniti sa sličnima koje nisu ljekovite, a poneke su i otrovne.

Treba znati periode branja svake biljke kako bi imale što više ljekovitih sastojaka. Jedne se prije proizvodnje obavezno suše, a druge se koriste zelene. Kod vlastitog uzgoja bilja treba poznavati i provoditi sve agrotehničke mjere.

Za kreiranje proizvoda vrlo je važno odabrati pravilnu recepturu, poznavati tehnike i pravila izrade te biti vrlo precizan kod izračuna omjera. Treba voditi računa o higijenskim i sanitarno-tehničkim kriterijima. Za kreiranje vlastitog kvalitetnog kozmetičkog proizvoda nužno je korištenje baze znanja koja pokriva sve – od poznavanja šire slike ljekovitog bilja do svih potrebnih procedura.

Koji je najzahtjevniji dio u proizvodnji kozmetike?
Najzahtjevniji dio u proizvodnji definitivno je proces ekstrakcije bilja u ulju. Na taj način se dobije macerat koji je glavna baza za izradu proizvoda i o njegovoj kvaliteti najviše ovisi i kvaliteta finalnog proizvoda.

Kako izgleda Vaš radni dan kao proizvođača prirodne kozmetike?

Tijekom cijele godine radimo na našim proizvodima, a najintenzivniji posao je od svibnja do rujna kada se većina bilja bere i stavlja u proces ekstrakcije. Ta faza iziskuje najviše vremena i pažnje, a i prodaja je u to vrijeme najintenzivnija. Dakle, prvi dio dana odvijaju se svi radovi u proizvodnji, a predvečer prodajemo na našem štandu u Posedarju ili na nekom sajmu.

Oglasite i Vi svoje gospodarstvo!
Oglasite i Vi svoje gospodarstvo!

Promovirajte besplatno vlastite proizvode i gospodarstvo na čak 12 digitalnih promotivnih kanala.

BESPLATNA REGISTRACIJA PROIZVOĐAČA